siker_8tipp_1200x700_mymoments

Tudtad, hogy a kudarc kell ahhoz, hogy még sikeresebbé válj?

A legtöbben az első bukás után nagyon elkeserednek és feladják azt, amiért küzdöttek. A normális hozzáállás azonban nem ez! Eláruljuk, mit kell tenned ahhoz, hogy eredményes életet élj, és arról is ejtünk néhány szót, a híres emberek hogyan vetettek véget a kezdeti sikertelenségüknek.

Összedől a világ?

Ha az embernek vannak céljai, számíthat arra, hogy időnként valami nem sikerül. Nem szeretjük a kudarcot, természetes ez, hiszen mindannyian sikeresek akarunk lenni, elérni céljainkat, bizonyítani magunknak és a világnak, hogy értékesek vagyunk. Félünk a kudarctól, mert azt üzeni nekünk, nem vagyunk elég jók, és a céljaink elérhetetlennek lesznek. Elbukni valamiben azt jelentheti, hogy a világ ítéletet mondott felettünk, érdemtelenek vagyunk a sikerre. Amikor negatív visszajelzések érnek, és az eredmények nem igazolják vissza erőfeszítéseinket, legtöbben úgy érezzük, a kudarc egész mivoltunkban minősít minket, rólunk szól, a képességeinkről, jövőnk lehetőségeiről.

Ha egyszer megtörtént, örök nyomot hagy a lelki portfóliónkban. Vesztesek lettünk. Úgy érezzük, összedől a világ. Összetöri az önértékelésünket, megkérdőjelezi az önmagunkba vetett hitünket, azt jelenti, nem vagyunk elég okosak, elég rátermettek. Elveszítjük a kedvünket, lejjebb adjuk a vágyainkat, feladjuk a próbálkozásinkat, céljainkat és beállunk a „nekünk járó „vesztesek helyezésre. Ez van, mondhatjuk, ez normális, így működik az ember, ilyen az emberi természet. Mi mást lehetne tenni?

A kudarc után sokan összeomlanak

A sikerig vezető rögös út

De vajon minden esetben igaz ez? Ez tényleg az egyetlen természetes emberi reakció és nincs is más lehetőség? Törődjünk bele és fogadjuk el? A jó hír az, hogy nem, ennek nem kell így lennie. Léteznek olyan emberek, akik másként élik meg a velük történő negatív eseményeket vagy az őket érő visszautasítást és kudarcokat, és így teljesen más következtetésre és eredményre jutnak. Íme, néhány meglepő példa kiemelkedően sikeres emberek életéből, akikről korábban úgy tűnt, nem fogják igazán sokra vinni.

Stephen King első regénye sokáig senkinek sem kellett

Stephen King, a híres bestseller író első regényét harmincszor utasították vissza a könnyvkiadók az első publikálását megelőzően. Később negyvennél is több nyelvre lefordították könyveit, és több mint 400 millió példányban keltek el világszerte.

Henry Ford egyik vállalkozása a másik után bukott el

Henry Ford, a világhíró Ford autómárka megalapítója ötször bukott el az üzleti vállalkozásaiban, mielőtt létrehozta a sikeres Ford Motor Company-t. A Ford vállalat tulajdonosaként a világ leggazdagabb és leghíresebb emberei között tartották számon, és nemcsak az autógyártást, de az egész Egyesült Államok közlekedését is forradalmasította.

Bill Gates első cége csődbe ment

Bill Gates-t kirúgták a Harvadról, majd az első cége, a Traf –O- Data csődbe ment, mielőtt magalapította a világbirodalommá váló Microsoftot. Az amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, ma a világ leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb embere.

Walt Disney-ről azt mondták, nincs fantáziája

Walt Disney-t, a világ szórakoztatóiparának legnagyobb alakját pályafutása elején kirúgták az újságtól, ahol dolgozott, mondván „ nincsenek jó ötletei és szegényes a fantáziája“. Ezután Disney még jó néhány sikertelen üzleti vállalkozással bukott el, de nem adta fel. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere lett. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és a Walt Disney Companyt.

Még nekik sem sikerült rögtön

Albert Einsteint tanárai mentálisan visszamaradottnak tartották

Albert Einstein, a Nobel-díjas géniusz 4 éves koráig nem tudott beszélni, és 7 éves koráig nem tudott olvasni. Tanárai úgy vélték, mentálisan visszamaradott, lassú és antiszociális. Elutasították a zürichi politechnikumi felvételét. Később megalkotta a relativitáselméletet, majd fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért.

Thomas Edisont kivették az iskolából

Thomas Edison tanárai szerint túl ostoba volt ahhoz, hogy bármit is megtanuljon, ezért édesanyjának ki kellett venni az iskolából. Később az első két munkahelyéről is kirúgták, azzal az indokkal, hogy nem volt eléggé produktív. 1876-ban fölállított laboratóriumában kb. ezer szabadalmat kísérletezett ki , és lett ezáltal a világ legtermékenyebb feltalálója. Többek között ő találta fel az izzólámpát és a fonográfot.

Fred Astaire-ről azt mondta a tanára, hogy gyenge a tánctudása

Fred Astaire-t az első színpadi vizsgáján a vizsgáztató tanár így értékelte: „nem tud játszani, nem tud énekelni és gyenge a tánctudása“. A későbbi filmsztár, táncos, énekes és színész a „Minden idők legnagyobb férfi sztárja” címet kapta.

Bukdácsolt az egyetemen Steven Spielberg

Steven Spielberg, a négyszeres Oscar-díjas filmrendező nem tudta befejezni a dél- kaliforniai Színház-és Filmművészeti Egyetem rendezői szakát, mert háromszor állt bukásra egy tantárgyból. Harmincöt évvel később, 2002-ben tért vissza és fejezte be a tanulmányait, és szerezte meg rendezői diplomáját az egyetemen. Steven Spielberg nehezen végezte el az egyetemet

A The Beatles-t kezdetben elutasította a lemezkiadó

A The Beatles-t pályájuk kezdetén a lemezkiadó elutasította, mondván: “nem jó a hangzásuk, a gitárzenének lejárt az ideje“. Később több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el világszerte. Hatásuk a pop- és könnyűzenei kultúrára az egész világon kimagasló jelentőségű volt.

A siker titka egy különleges tudás

Hosszan lehetne folytatni a sort azoknak az életrajzi adataiból, akik mielőtt hatalmas sikereket értek el, számtalan kudarcot és bukást éltek meg. Úgy tűnik, hogy ezeknek az embereknek nem csupán a kimagasló tehetségük vagy a képességeik voltak a birtokukban, amely a világhír felé vezette útjukat, hanem rendelkeztek valami egyéb tudással is.

A meglepő és különleges tudás az, ahogyan ők a kudarchelyzetekre reagáltak, és ahogyan továbbléptek abból. Semmilyen kudarc, bukás, sikertelenség vagy kritika nem tántorította el őket attól, hogy tovább folytassák. Nem adták fel és bíztak önmagukban. Minél több nehézséget éltek át, minél több negatív visszajelzést kaptak, annál elszántabbakká váltak és annál több erőfeszítést tettek. De nemcsak továbbléptek, hanem hatalmas sikert értek el később.

Mi kell ahhoz, hogy ugyanezt mi is megtegyük?

Szemléletváltásra van szükségünk hozzá. A gondolkodásmódunkat kell átalakítanunk. Azt a szemléletet kell megváltoztatni, ahogyan önmagunkra, a képességeinkre illetve a kudarcra tekintünk. Ha elhisszük és biztosak vagyunk abban, hogy bárhol is tartunk éppen, bármi is történik velünk, az csupán egy állomás a fejlődési utunkon, akkor másképpen tudunk tekinteni a negatív tapasztalatokra is.

Ha elhisszük, hogy minden helyzet, akármilyen negatív is, egy következő lehetőség előszobája, amiből tapasztalatokkal és új perspektívákkal gazdagabban lépünk tovább, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a siker útján járunk. Ha tudatosítjuk, hogy a sikertelenség vagy a kudarc nem egy végállomás, hanem az út néha szükségszerű állapota, akkor meg tudjuk változtatni a szemléletmódunkat. A kudarcainkra nem akként tekintünk majd, mint egy értékítéletre, ami rólunk egészében szól, általános érvényű és végleges, hanem csak úgy, mint egy részeredményre, egy pillanatfelvételre, ami hasznos információkat hordoz, de egyáltalán nem jelenti a végét a történetünknek. Ekkor jó úton járunk.

Ha a kudarcaidra úgy tekintesz, mint segítségre, jó úton jársz.

Persze könnyű ezt mondani, de hogyan lehet megvalósítani? – kérdezhetjük még mindig. Mi kell ahhoz, hogy ne összetörjünk és feladjuk, hanem erőt merítsünk a kudarcokból, és tanulási helyzetként éljük meg, sőt akár még hálásak is legyünk érte?

A kulcs abban rejlik, hogy ráébredünk arra, hogy van választási szabadságunk. A választás lehetősége persze nem mindig a körülmények vagy az elért sikerek megválasztásában rejlik, hanem abban, hogy meg tudjuk választani azt, hogy miként tekintünk önmagunkra és hogyan reagálunk a kudarchelyzetekre. Meg tudjuk választani a gondolkodásmódunkat, és mindig dönthetünk úgy, hogy bármilyen kudarc is ér, magunkat éppolyan értékesnek, okosnak, rátermettnek tartjuk, mint előtte, és az életünket továbbra is derűsen és optimistán éljük. A kudarc nem meggyengít, hanem megerősít, és bármilyen furcsának is tűnik első hallásra, de erőt merítünk belőle a következő lépéshez.
Amerikában a start up cégek gyakran tudatosan olyan menedzsert vesznek fel, aki már legalább egyszer csődbe vitt egy vállalkozást. Hülyék ezek, kérdezhetnénk? Valószínűleg nem. Miért teszik akkor?

Éld derűsen az életed

Nagyon egyszerű oka van: aki már többször átélt kudarcot és bukást, és újra próbálkozik, az három dolgot jelent:

  1. Rengeteg tapasztalata van, hogy mit ne csináljon többet és mit igen és azt hogyan.
  2. Szemléletmódja olyan, hogy nem adja fel és töretlenül teszi a dolgát a célja elérése érdekében. Rugalmas és kitartó. Nem esik abba a hibába, hogy címkéket aggat magára és vesztesnek, ostobának, sikertelennek bélyegzi magát.
  3. Hisz abban, hogy a kudarc csak egy állomás a siker útján, hogy sikertelenség nincsen, csak tanulás van, út van, fejlődés van és továbbra is optimistán tekint a jövőbe.

Arra a kérdésre, hogy miben rejlik a titok, az a válasz, hogy a legfontosabb képességünk az érvényesülés útján, nem a tehetségünk vagy a kimagasló adottságaink, hanem az a szemléletmódunk, amellyel a megélt kudarcainkat képesek vagyunk későbbi sikerekké alakítani. És a jó hír az, hogy ez a szemléletmód nem születési kiváltság, hanem bárki által megtanulható és kifejleszthető. Csak döntés kérdése.

Churchill szavait idézve: „A siker az, amikor egyik hibát a másik után követjük el, töretlen lelkesedéssel”

 

Fejlődni szeretnél, izgalmas témákat keresel?

Ajánlanánk pár eseményt, ami érdekes lehet számodra!Boldogság Nyitott Szeminárium

Boldogság Nyitott Szeminárium

2016. november 12. / Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont

Az esemény elmúlt!

Jegyek és Részletek

Tudatos Sorsteremtés 2017 Spirituális Szeminárium

Tudatos Sorsteremtés 2017 Spirituális Szeminárium

Barrio Del Tango, Irányi utca 18-20.

Kristályharmonizáció, Hold, Asztrozófia, Theta healing

2017. február 25.

Jegyek és Részletek